Maslo, chlieb a granola

23.07.2024

Maslo

Dnes som sa pustila do mojich štandardných prác v kuchyni. Raz týždenne si mútim maslo zo smotany, ktorú som predchádzajúci týždeň pozbierala zo surového mlieka od kravky, ktorá sa mi pasie za domom.

450 g domáceho masla zo surového mlieka
450 g domáceho masla zo surového mlieka

Maslo si vyrábam len krátko, hoci o jeho výrobu som sa pokúšala už niekoľkokrát za posledné dva roky. Dokonca som si od nemenovanej populárnej firmy kúpila set na mútenie masla, ale nadrela som sa pri tom ako kôň a vyrobila som mini guličku masla...

Túto jar som si povedala, že chcem maslo z mlieka od kravy, ktorá sa pasie na jarnej rýchlorastúcej tráve (prečo také maslo chcem, objasním niekedy nabudúce v samostatnom článku). A tak som volala na neďalekú rozbiehajúcu sa biofarmu, avšak oni zatiaľ maslo nevyrábajú. Keď som stretla suseda, ktorý pasie svoje dve kravy na lúke za mojím domom, otvorila som s ním túto tému. Sused je veľmi priateľský, dalmi nejaké rady, no napriek tomu som si od neho maslo kúpila. Bolo krásne, žlté, avšak drolivé. Priznám sa, že zatiaľ neviem, aká je príčina toho, že sa maslo drolí. Nedalo mi to a aj keď nerada, pustila som sa naprieč internetom a opäť som hľadala návod, ako si umútiť maslo. Na moje veľké prekvapenie som našla video, v ktorom

pani mútila masla v kuchynskom robote...

A keďže sa už od Vianoc pýšim parádnym kuchynským robotom, skúsila som to. A naozaj, na malých otáčkach mi približne za hodinu robot umúti takú krásny hrudu masla, ako vidíte na obrázku...

A ja len s úsmevom servírujem mojim deťom nedrolivé maslo plné vitamínov, probitík, prebiotík a stopových prvkov...

Chlebík

Kváskový chlebík pečiem už roky. Môj prvý pokus som uskutočnila, keď kváskovanie ešte nebolo moderné, ale musím sa priznať, jesť sa nedal. Bol tak tvrdý, že bolo by potrebné použiť na jeho rozdelenie pracovné náradie. Po tomto pokuse som s tým na chvíľku prestala a vrátila som sa k tomu až po zmene našich stravovacích návykov. Princíp je v tom, že dlhé kvasenie pomocou kvásku pomáha celozrnnej múke stať sa ľahšie vstrebateľnou a využiteľnou.
Dokonca som si kúpila mlynček na obilie.

Dodnes ho mám a pravidelne používam. Takmer všetky múčne jedlá robím z celozrnnej čerstvo namletej múky (a prečo? Nájdem si chvíľku a objasním to v nejakom ďalšom príspevku).

Faktom je, že prvé roky som kváskový chlieb piekla vo forme. Najskôr to bola forma na metrový koláč, ktorú som mala doma, potom som si kúpila malý pekáč a neskôr silikónovú formu na chlieb. Vďaka tomu som mohla urobiť riedke cesto, nechať ho vykysnúť, upiecť a chlebík bol jedlý.

Domáci celozrnný kváskový chebík
Domáci celozrnný kváskový chebík

Začiatkom tohto roku som si povedala, že posuniem (aj napriek mojej lenivosti) moje umenie pečenia chleba na vyššiu úroveň. Jedným z dôvodov tak vykonať bol fakt, že mi Miško kúpil kuchynský robot. 

Takže aktuálne mi cesto perfektne vymiesi robot. Kúpila som si ošátku, v ktorej chlebík aj 15 hodín odpočíva a pečiem ho v starej remoske od mojej mamky. 

Prečo v remoske?

No keď som hľadala, ako správne upiecť chlebík, zistila som, že ak sa chlebík pečie v malom uzavretom priestore, má dostatok vlahy na to, aby nebol po upečení suchý a tvrdý. Zatiaľ co vo veľkom priestore - v rúre je potrebné pridávať misku s vodou, tak vyrábať paru a k tomu striekať chlieb vodou (na čo som fakt lenivá).

A tak sa mi darí krásny, voňavý, chrumkavý, nadýchaný, celozrnný špaldový chlebík, ktorý majú radi aj moje deti!

Granola

Keďže práce okolo masla je málo (vyliať nazbieranú smotanu do robota, pustiť ho a čakať, potom vyžmýkať a uskladniť maslo), využila som čas, kým robot mútil a pristúpila som k výrobe granoly.

Domáca granola
Domáca granola

Granolu nám vyrábam už niečo vyše dvoch rokov. Primárne si ju dávame na raňajky do surového mlieka, ale je výborná aj do jogurtu, ovsenej kaše, kefíru a moje deti ju zbožňujú aj len tak samotnú - na chrumkanie.

Je fantastickou náhradou kukuričných lupienok a ja dokonale poznám jej zloženie, úpravu aj pôvod surovín.

Recept

  • Nožom nasekám orechy. Štandardne používam vlašské a mandle, ale výborná bola aj s lieskovcami a pekanmi.
  • K orechom pridám ovsené vločky, chia semienka a namleté ľanové semienka. Niekedy pridám aj strúhaný kokos, alebo iné semienka, ak ich mám ... tu sa fantázii naozaj medze nekladú.
  • Všetko dobre premiešam.
  • V malom hrnci rozpustím maslo s medom, pridám kakao (veľa) a škoricu. Poriadne zamiešam a vylejem na plech s orechmi.
  • Poriadne to premiešam, aby sa zmes dostala ku každému semienku a orechu.
  • Rozprestriem rovnomerne na plech a dám do rúry vysušiť. Suším približne hodinu a pol na 110°C.

Poznámka

  • Orechy, ktoré používam sú namočené na 8 hodín v slanej vode a vysušené (prečo ich namáčam vysvetlujem TU, ale v princípe ide o ľahšiu stráviteľnosť a väčšiu využiteľnosť živín).
  • Čo sa týka množstva, všetkého dávam tak primerane! Je to len o tom, ako to máte radi...
© 2024 Život mamy. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky