Kvásková celozrnná knedľa

Včera som sa rozhodla, že vzhľadom k tomu, že potrebujem už použiť všetky minuloročné uskladnené potraviny, budem dnes variť segedínsky guláš (aby som minula kyslú kapustu). Pýtala som sa Miška, čo si k nemu ako prílohu bude prosiť. Toto je vždy náročná otázka, pretože sa snažíme vyhýbať čisto škrobovým prílohám, ako je klasická knedľa. Miško len prekrútil oči a spýtal sa ma:
"Zemiakovú kašu?"
To je u nás štandardná náhrada knedle, ale nie veľmi sa mi chcelo robiť kašu, pretože nemám zemiaky a tie aktuálne v obchode sa mi nepáčia. Po chvíli rozjímania mi napadla kvásková knedľa a keďže som to riešila už včera, mala som ešte dosť času na jej prípravu. Miško súhlasil.
Musím sa pochváliť, že tento raz sa mi naozaj podarila...
Čo nie je štandard, lebo s kváskovaním je to u mňa hop alebo trop ;-)
Recept na kváskovú celozrnnú knedľu
Kvások nakŕmim a nechám približne 5 hodín na teplom mieste. Potom z neho odoberiem do misky a zvyšok nakŕmim a odložím do chladničky.
Ku kvásku pridám domáci kefír, vajíčko, soľ, trochu medu a vodu.
Na malých otáčkach nechám robot, aby to premiešal. Zatiaľ si nameliem špaldu na múku. Postupne pridávam múku, kým robot miesi. Keď už je vypracované lepkavé cesto, pridám ešte bielu špaldovú múku, ale len toľko, aby vznikol nelepivý bochník.
Tento bochník nechám v plastovej miske prikrytý utierkou pri izbovej teplote.
Na druhý deň ráno cesto vyklopím, pomúčim bielou múkou a niekoľkokrát preložím a opäť ho nechám v miske odpočívať. Pred obedom, cca pol hodinu pred servírovaním ho opäť vyklopím, pomúčím, preložím a jemne vytvarujem bochník, ktorý následne 20 minút parím v utierke.
Po naparení ho potriem olivovým olejom a ešte teplý krájam nitkou.
Dobrú chuť!